9.1. Kolme näkökulmaa polarisaatioon suomalaisessa media-arjessa
9.1.2025 klo 17:00-18:00
Porthania, P114 Urbarium (Yliopistonkatu 3)
Tilaisuudessa keskustellaan polarisaation erilaisista ilmenemismuodoista ja ajureista asiantuntijoiden johdolla. Miten polarisaatio näkyy esimerkiksi politiikassa tai somevaikuttajien arjessa? Miten demokratian heikkeneminen ja polarisaatio kytkeytyvät toisiinsa? Miten muuttuva mediaympäristö tai yhteiskunnalliset kriisit, kuten sota, vaikuttavat polarisaatiokehitykseen?
Ohjelma
Odotukset mediaa kohtaan eriytyvät
Salla Tuomola (Tampereen yliopisto)
Epäluottamuksesta puhutaan kasvavana demokratian uhkana, samalla kun tiedonhankintamme sirpaloituu ja hankaloituu erilaisten informaatiohäiriöiden vuoksi. DECA-hankkeessa tysökentelevä tutkija Salla Tuomola kysyy puheenvuorossaa, voiko kyse olla myös siitä, että luottamus rapautuu, koska osa ihmisistä kokee, että demokratia ei toteudu heidän odotustensa mukaisesti?
Poliittinen polarisaatio Suomessa
Arttu Malkamäki & Ali Salloum (Aalto-yliopisto)
"Poliittinen polarisaatio – kielioppi ja käsikirja" (2025) on suunnattu toimittajille, politiikan toimijoille, tutkijoille ja muille, jotka ovat kiinnostuneita poliittisesta polarisaatiosta. Kirjassa käsitellään polarisaation määritelmää, ilmenemismuotoja ja sen taustalla piileviä syitä, sekä tarkastellaan, miksi tietyissä politiikan teemoissa piilee polarisaatiolle enemmän polttoainetta kuin toisissa. Lisäksi teos etsii näkökulmia siihen, miten polarisaation ei-toivottuja vaikutuksia voitaisiin lieventää. DECA-hankkeessa työskentelevät tutkijat avaavat, kuinka kirja tarjoaa ajankohtaisia työkaluja polarisaation ymmärtämiseen ja käsittelyyn niin mediassa kuin politiikan arjessa.
RARE DOCS: Some & sota -minidokumentti
Vilma Rimpelä & Orna Ben Lulu (RARE Media)
Some & sota -lyhytdokumentti syventyy siihen, miten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kytkeytyy Suomessa asuvien sosiaalisen median vaikuttajien arkeen ja miten sota on vaikuttanut heidän identiteettinsä kielen ja kansallisuuden kysymyksissä. Dokumentti on syntynyt RARE Median ja Nuorisotutkimusseuran tutkijoiden yhteistyönä. Dokumentin tavoitteena on avata sotaan ja identiteettiin liittyviä teemoja erityisesti nuorelle yleisölle.
Paneelikeskustelu
Keskustelunvetäjä: Kirsi Hantula (Sitra) ja Marja Ahtola (YLE)
arrows & pagination